Priority prvého študentského ombudsmana sú ústavnosť, zákonnosť a spravodlivosť

04.03.2012 Bratislava

Bratislava 3. marca (TASR) – Prioritami prvého študentského obmudsmana Rastislava Kaššáka sú ústavnosť, zákonnosť a spravodlivosť vo vysokom školstve. Pre TASR to povedal samotný ombudsman. Vo svojej funkcii začne pôsobiť v priebehu marca, sídliť bude v Ústave informácií a prognóz školstva.

Meno ochrancu práv vysokoškolákov oznámila Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) minulú sobotu (25.2.) počas zasadnutia svojho Valného zhromaždenia v Bratislave. V tajnej voľbe ho zvolili zástupcovia študentov, Slovenskej rektorskej konferencie a ministerstva školstva.

Kaššák má 35 rokov. Je advokátom, členom Disciplinárnej komisie Slovenskej advokátskej komory, predsedom jej VII. disciplinárneho senátu a pôsobí aj ako odborný asistent na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy. Prihlásenie do výberového konania na post ombudsmana Kaššák považoval za veľkú profesijnú výzvu. "Určite veľmi rád by som vedecky, pedagogicky a publikačne pôsobil aj naďalej a taktiež aj ako advokát," doplnil Kaššák.

Vysokoškolský ochranca práv odporúča študentom, aby sledovali webstránku ŠRVŠ, na ktorej bude okrem iného zverejnený aj procesný postup podávania sťažností a podnetov študentskému ombudsmanovi. Vysokoškoláci sa na neho budú môcť obrátiť, keď napríklad bude porušené ich právo na štátnej skúške, alebo odbor, v ktorom študujú, stratí akreditáciu, prípadne budú potrebovať poradiť v právnych záležitostiach týkajúcich sa vysokého školstva.

Podľa Kaššáka by bolo najlepšie, ak by bol študentský ombudsman zriadený ako orgán verejnej moci na základe zákona, respektíve novelizáciou zákona o vysokých školách. V tomto prípade by mal podľa neho študentský ombudsman ako orgán jasne zakotvené zákonné právomoci a kompetencie, a teda jeho postavenie by malo diametrálne odlišný charakter, než aký bude mať v súčasnosti.

Ombudsman zdôraznil, že študentský ombudsman nebude rozhodovať o konkrétnych prípadoch porušenia práv študentov, ale primárne bude poskytovať poradenstvo a pomoc pri porušení práv študentov vysokých škôl vyplývajúcich zo zákona a iných právnych predpisov. Nemožno tak od neho očakávať, že rozhodne o nejakom spore - o tom môže rozhodnúť len samotná vysoká škola alebo súd.

S myšlienkou zriadiť úrad ochrancu práv študentov sa ŠRVŠ inšpirovala u svojich poľských kolegov, kde tento model funguje už desať rokov. Na realizáciu projektu dostali študenti od rezortu asi 3000 eur. "Prostriedky budú slúžiť na otvorenie kancelárie a v budúcom roku väčšina sumy pôjde na mzdy toho človeka," povedal vlani v decembri predseda študentskej rady Juraj Tilesch. Minulú nedeľu (26.2.) pre TASR povedal, že ombudsman bude pracovať na dohodu a mesačne by mal dostávať 500 eur. "Vzhľadom na to, že ešte v súčasnosti je zmluva o výkone funkcie študentského ombudsmana len predmetom rokovaní, a teda nie je uzatvorená, považujem za predčasné sa k tejto téme vyjadrovať,“ reagoval Kaššák.
 

Vyberte región